Sfeervol vergaderen of gezellig samenzijn voor een verjaardag of receptie in een unieke ambiance. Te midden van een prachtige natuurlijke tuin ligt de Brabantse kortgevelboerderij uit 1739. De boerderij ligt midden in het dorp Sprang-Capelle. Het dorp is deel van De Langstraat, een lint van dorpen op de droge zandheuvels van Brabant, sporend langs de oever van de rivier De Maas zich uitstrekkend van Raamsdonkveer tot ‘s Hertogenbosch. De langstraat is ontstaan ruim zevenhonderd jaar geleden, nadat pioniers zich hadden gevestigd in de veengebieden, die interessant en waardevol waren geworden door de levering van brandstof aan de steden en ten behoeve van de stedelijke nijverheid. Er viel geld te verdienen met het steken van turf! Hierdoor werd het gebied de inzet van een machtsstrijd tussen de de graaf van Holland, de hertog van Brabant en de heer van Breda. Toen het veen door de ontwatering na verloop van tijd begon in te klinken, schoof de bewoning noodgedwongen op in zuidelijke richting tot men op de zandwal van de Langstraat stevige grond onder de voeten kreeg.

De boerderij was plaatselijk bekend als het smokkelhuis. Het stond op de grens van Brabant en Holland. Die grens wordt gemarkeerd door de Zuidhollandse dijk, die achter de boerderij loopt en waar de provincie Brabant begon. Voor de Elisabethvloed (november 1421) behoorde het dorp tot het graafschap Holland, wat ook verklaard waarom het dorp gedomineerd wordt door de protestante kerk. Het is nu een protestante enclave, met 6 kerken, omringd door het katholieke Brabant.

De boerderij is een streekeigen Kortgevelboerderij uit 1729 volgens de jaarankers met Wolfsdak en werd rijksmonument op grond van haar cultuurhistorische waarde: Van belang zijn de gaafheid van haar uitwendige staat, maar evenzeer van de inwendige staat: de plattegrond en structuur van deze boerderij zijn behouden gebleven en onderscheid duidelijk de functies wonen en werken, de zo kenmerkende historische twee-eenheid van het historische boerenbedrijf. Belangrijke monumentale kenmerken betreffen de bedstede, de grote schouw, de plavuizen vloer, de opkamer en de ondergelegen kelder. Daarnaast de behouden gebleven hoofdvorm en de toegepaste bouwmaterialen, waaronder de rieten kap en het grenen gebint, waarop de stal huist.

Realisatie: etrick webservices | Ontwerp: Bakvorm